Kategorier
Aktuellt

”Hiertas hörna” – ny vision för malmgården

”Hiertas hörna” – ett tidningskafé i trädgården, och malmgårdens rum fulla av liv, öppna för alla.

Det är Nike Krons inspirerande vision för Hovings malmgård och trädgård. Ett genomarbetat arkitektoniskt förslag, som hon skickade in som sitt yttrande under samrådet.  

När Nike skulle välja ämne för sitt examensarbete vid Köpenhamns arkitekturhögskola, våren 2023 valde hon att arbeta med Hovings malmgård och trädgård.

– Jag växte upp på Alsnögatan, gick i alla år förbi det gamla huset och tänkte inte särskilt på det, säger hon. Men när det blev debatt om platsen såg jag dess historia och möjligheter.

Nike Kron tog sin arkitektexamen vid KDAK, Kunstakademiets
Arkitektskole i Köpenhamn. Foto: Magdalena Nordenson

Hon har utgått från ett par principer:

– Viktigt för mig är att sikten ner mot vattnet hålls öppen, säger hon. Därför har jag hållit den södra trädgården fri. I norr ska sikten mot Gröna gården vara obruten.

I trädgården bakom malmgården utmed muren mot Alsnögatan vill hon lägga ”Hiertas hörna”, ett tidningskafé för att minna om Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta, som stred för en fri press, lade sin stearinfabrik vid malmgården och bodde i huset.

Nike Krons laserskurna modell av sitt projekt ”Hiertas Corner”. Kaféet till höger utmed Alsnögatan. Malmgården ligger fritt mot Hammarby sjö och Gröna gården.

”Hiertas hörna” har terrass med sittplatser, ett litet orangeri och kök för café och catering.

– Kaféet vänder sig mot trädgården och man känner höjdskillnaderna som finns där, förklarar Nike.

Nikes vision för kaféet med tidningar för alla åldrar. Ill: Nike Kron

Kaféet inreds i färger typiska för färgerierna vid Hammarby sjö under 1700-talet, då malmgården var en del av Hovings färgeri.

Malmgårdens rum i alla tre våningarna har hon planlagt för studiecirklar, dagverksamhet, föreningar, föräldraträffar och lokaler att hyra ut för konferenser, möten och fester.

– Jag har träffat Anders Löfgren, chef vid Kristinehovs malmgård i Högalid, och sett att det går att få intäkter genom att hyra ut lokaler även i ett så gammalt hus.

En charmig detalj: Nike upptäckte att man från en plats längst ner i södra trädgården ser den bevarade grunden för Hovings färgkvarn uppe på Danviksklippan. Vid den utsiktspunkten har hon ritat in en rund bänk.

Här kan du se Nikes spännande förslag, med alla bilder och modeller! (Alla texter är på engelska)