Kategorier
Aktuellt

Ulla Skoog om ”ledsna” malmgården

Det ledsna huset på Söder” var rubriken när skådespelaren och komikern Ulla Skoog tog upp Hovings malmgård i sin radioserie ”Husesyn”. Här kan du lyssna till programmet på Sveriges Radios hemsida!

Ulla Skoog samtalar med Stephan Fickler från Byggnadsvårdsföreningen, som säger att malmgårdens förfall är ”beklämmande”, och att malmgården är ett ”fantastiskt hus” som kan bli ”en pärla i stadsväven”. (Han nämner också oss i Arbetsgruppen för Hovings Malmgård som står bakom denna hemsida.)

Ulla Skoog och Stephan Fickler på husesyn hösten 2020. Foto: Sveriges Radio

Sedan programmet sändes hösten 2020 har byggbolaget Einar Mattsson, EM, som äger malmgården och låtit den förfalla, under hot om vite från staden grundförstärkt huset. Om ett par år, när huset satt sig på den nya grunden, måste EM renovera tak, fasad och fönster.

Hovings malmgård hösten 2020 – med säkerhetsstängsel som skydd mot nerfallande puts. Foto: Sveriges Radio

Sen vill inte EM göra mer åt malmgården – om inte bolaget får bygga ett vård- och äldreboende runt och i huset, vilket totalt skulle förstöra och privatisera denna gröna kulturmiljö.

Det vackra 1700-talshuset skulle inte bli ”en pärla i stadsväven”, utan förminskas till en bibyggnad bakom de nya byggnaderna.

Skönhetsrådet har krävt att staden avbryter planarbetet med vård- och äldreboendet. Annars hotar ”en unik Stockholmsmiljö irreversibelt förloras”, skriver rådet i sitt skarpa yttrande över förslaget.

Men än är inte saken avgjord. Du kan påverka! Här finns en protestlista mot byggplanerna i kulturreservatet: