Kategorier
Aktuellt

Levande lågor i advent

Adventstider! Vi firar med att tända ett Liljeholmens kronljus i den vackra ljusstake som var företagets varumärke när stearinfabriken låg vid Hovings malmgård 1840–1970.

På de gamla ljusförpackningarnas etiketter fanns ljusstaken ofta avbildad. På bilden en etikett från 1890-talet. Idag kan vi fortfarande hitta den traditionella gula etiketten på paketen med julgransljus.

Ljusstaken i mässing tillverkades av Gusums bruk och görs inte längre, men kan dyka upp på auktionssajter.

För 125 år sedan, på Stockholmsutställningen 1897, använde Liljeholmens stearinfabrik sin ljusstake i ett berömt reklamtrick. Företagets paviljong bestod av ett jättelikt stearinljus. Arkitekten Victor Dorph hade ritat en 14 meter hög ljusstake med en omkrets på elva meter, som rymde en kupolsal. Därinne kunde besökarna köpa ljus, se hur stearinljus tillverkades och beskåda en miniatyrmodell av fabriken. I staken satt ett 23 meter högt kronljus, byggt i tegel som en skorsten, med en diameter på två och en halv meter. Alltsammans krönt av en strålkastare. På bilden ser vi det kolossala ljuset – som blev en av utställningens stora attraktioner. Foto: Wikipedia

Liljeholmens stearinfabrik har alltid anlitat skickliga reklammakare. När elektriciteten spreds över landet gällde det att sälja in lyxartikeln stearinljus med lockande reklam. (Vi visar exempel i kommande inlägg.)

Idag hotas Hovings malmgård och trädgård av byggplaner. Vill du rädda denna traditionsrika och gröna kulturmiljö från brutal exploatering? Här finns en protestlista.

Vi finns också på facebook med nyheter och kulturhistoria: Rädda Hovings malmgård på Södermalm