Kategorier
Aktuellt

Julklappsbestyr i malmgården 1935

Fick du några trevliga julklappar i år? En som hade många att tänka på i julklappstider var Clare Nordenson, hustru till Harald Nordenson, vd på Liljeholmens stearinfabrik. De bodde i Hovings malmgård, ”herrgården” i fabrikens bruksmiljö. På Clares lott låg bland annat att tänka ut personliga och omtänksamma julklappar till utvalda anställda.

I svarta vaxduksböcker förde hon varje år noga in klapparna och vad de kostat. Jungfruarna i malmgården skulle ha, och ute på fabriken förmännen, personalen på kontoret, vakterna i porten, personalassistenten, trotjänarna och pensionärer som hade arbetat länge på stearinfabriken.

Clare Nordenson kring 1920. Foto: Privat

På bilden nedan ser vi ett uppslag ur Clares julklappsbok från 1935: Jungfruarna Olga, Bertha och Lisa som arbetade i malmgården med barnskötsel, städning och köksbestyr fick pengar (30–50 kr), silkesstrumpor, almanacka och jultidningar. Och så en personlig klapp: handväska till Olga, väckarklocka till Bertha, och väska till Lisa.

På fabriken kan vi se att Nykvist, sannolikt den arbetare som även skötte malmgårdens trädgård, fick klappar till familjens minsta: kolt, strumpor och skor, en leksak och en bok. Gustafsson, möjligen vakt i porten, fick konfekt och en bok om Abessinien av Agge, vilket bör vara boken ”I svart tjänst mellan vita stormakter” som gavs ut 1935 av läkaren Gunnar Agge, verksam som läkare i Abessinien (nu Etiopien).

H (Herman) Norling tillhörde fabrikens verkliga trotjänare. Han basade för expeditionen där man hämtade ut ljus för försäljning. Denna jul fick han som vanligt en del i Grimbergs älskade historieserie ”Svenska folkets underbara öden”. Hans halvbror och assistent S (Sven) Norling kunde packa upp en rykande aktuell bok: ”Människor kring en bro” – Josef Kjellgrens roman om arbetarna som byggde Västerbron. Den kom ut 1935 och ses som en av de främsta arbetar- och kollektivromanerna. På nästa sida i Clares klapplista detta år finns bl a personalassistenten Elin Larsson, som fick Upton Sinclairs roman ”Vildmarken” om Chicagos köttindustri.

Det var hög klass på Clares hårda paket, och kanske hade de anställda tipsat henne om vad de önskade i bokväg.

Harald och Clare Nordenson flyttade in i malmgården 1917. Varje år under perioden 1918–1977 förde hon sina julklappsböcker, de senare åren över julgåvorna till familj, släkt och vänner. Hon gick bort 1978. Hon var uppvuxen som herrgårdsflicka på Wirsbo bruk i Västmanland och hade gått runt med julklappar till brukets anställda. Hennes mamma Hedvig Lagercrantz, som i sin tur vuxit upp på herrgården på ett värmländskt bruk, förde julklappsböcker. En kvinnlig brukstradition som gick i arv.

Idag får många en julklapp från sin arbetsgivare och kanske en julbonus i pengar. Men den personliga företagsjulklappen som Clare ägnade så mycket möda åt att tänka ut finns väl inte mer. Hennes julböcker är fulla med omtänksamma och intima klappar till de anställda som underklänning, nattrock, sportjacka, bonbonjär, fruktknivar i silver, skinnluva till ett barn, manschettknappar, tyg till en bomullsklänning, sportbyxa åt tvilling, kalsonger (!), brosch, knävärmare och en mängd andra gåvor som dels speglar ett paternalistiskt sätt att med julgåvor dryga ut lönen på stearinfabriken, dels visar det familjära bandet mellan herrskap och tjänstefolk i stearinfabriken på Södermalm.

Hovings malmgård som 1840–1970 var en del av Liljeholmens stearinfabrik (riven under 70-talet) berättar om det svenska bruket med dess speciella struktur och traditioner. Vi kämpar för att denna unika malmgård och trädgård ska rustas och sparas som en kulturmiljö, öppen för alla.

Håller du med och vill protestera mot de brutala byggplaner som hotar malmgård och trädgård? Här finns en protestlista.