Kategorier
Aktuellt

Ett socialt ansvar i arv

Nyss berättade vi om Clare Nordensons julklappsbestyr. Nyligen (28 dec 2022) kunde vi läsa i Svenska Dagbladet om hennes föräldrar Herman och Hedvig Lagercrantz, ledande i Frälsningsarmén som grundades i Sverige för 140 år sen.

I understreckaren med rubriken ”Varm soppa med frälsning på köpet” berättas bland annat hur artilleriofficeren Herman Lagercrantz blev frälst och tog avsked av armén för att gå in i Frälsningsarmén. Bestörtning i Stockholms societet! Prins Eugen, Hermans skolkamrat och vän, tog då en promenad med Herman i Frälsningsarméns officersuniform längs Strandvägen i allas åsyn, och fick slut på det hånfulla pratet.

Hermans hustru Hedvig blev också frälsningssoldat och grundade 1891 den första slumsysterstationen på Södermalm. Länk till artikeln (låst): https://www.svd.se/…/varm-soppa-med-fralsning-pa-kopet

På bilden från 1891 ser vi major Hedvig Lagercrantz (i bahytt t v) omgiven av slumsystrarna – med sopskyfflar och skurborstar. Foto: Frälsningsarmén
Frälsningsofficerarna Hedvig och Herman Lagercrantz. Foto: Frälsningsarmén

Med tiden köpte Herman Wirsbo bruk i Västmanland och blev företagsledare. Där växte Clare upp. Föräldrarnas andliga och sociala arv bar hon med sig när hon bodde i Hovings malmgård med sin man Harald, vd på stearinfabriken där. Hon var bland annat ledamot av Svenska Röda Korsets överstyrelse, och hennes hjärta klappade varmt för hembygden Sofia som ordförande i Röda Korsets Sofiakrets och i Södra KFUK i ca 30 år. När hon 1952 blev kyrkvärd i Sofia kyrka var hon Stockholms första kvinna på en sådan post.

Clare och Harald bodde i malmgården i över 50 år (1917–1970). När de flyttade därifrån kämpade de tillsammans med bl a Per Anders Fogelström för att malmgården skulle bli en hembygdsgård för Sofiaborna. Idag arbetar vi för samma vision!

Vill du också att Hovings malmgård och trädgård ska bevaras som en kulturmiljö, öppen för alla? Här kan du protestera mot den brutala exploatering som hotar kulturreservatet.