Kategorier
Aktuellt

Professor: ”Vid Danvikstull sker nästa katastrof”

Alexis Pontvik, professor emeritus i stadsbyggnad, riktar i tidningen Arkitektur hård kritik mot byggplanerna vid Hovings malmgård.

I artikeln tar han upp tre byggprojekt i Stockholm som han menar omintetgör stadens särprägel – mötet mellan landskap och stadsbygd:  Nya bostadsrättshus bakom Münchenbryggeriet, nytt bostadsprojekt i Stadshagen, samt planerna på ett äldreboende vid Hovings malmgård vid Danvikstull.

”En katastrof” kallar han projektet vid malmgården. ”Den stiliga gården reduceras till en parentes och funktionell pendang till ett äldreboende. Dess grundläggande kontakt med vattenkanten bryts, en blåklassad kulturmiljö byggs bort. Grönstråken borde istället länkas ihop och förstärkas, även av ekologiska skäl. Parken kring malmgården är ett omtyckt rekreationsområde för de boende i omgivningen och blir en nödvändig resurs för de högexploaterade nya kvarteren som byggs intill.”

Alexis Pontvik skriver att det ”är hög tid att ifrågasätta kompetensen inte bara hos ansvariga politiker utan framför allt hos stadens ansvariga tjänstemän. De måste inse betydelsen av dessa miljöer för oss stockholmare, både idag och i framtiden.”.

Här kan du läsa hela artikeln (Arkitektur 3/2024):

https://arkitektur.prenly.com/p/arkitektur/nr-3-2024-vard-och-omsorg/a/stockholms-unika-stadslandskap-byggs-bort

Alexis Pontvik är professor emeritus i stadsbyggnad vid KTH. Foto: Alvin Pontvik

Vi passar på att tipsa om Alexis Pontviks ytterst läsvärda och prisbelönta bok ”Stenstadens särprägel – Stenstadens förstörelse”. En svidande vidräkning med byggprojekt under de senaste 30 åren som bit för bit förstör Stockholms unika stadslandskap.

Modell av det planerade äldreboendet vid Hovings malmgård. ”Den stiliga gården reduceras till en parentes och funktionell pendang till ett äldreboende”, skriver Alexis Pontvik. Foto: Lars Epstein

Vi kämpar mot de brutala byggplanerna i kulturreservatet Hovings malmgård. Här finns en protestlista.