Kategorier
Aktuellt

Hovings 400-åriga ek skyddas av staten

På drottning Kristinas tid, för ungefär 400 år sen, började det spira ur ett litet ekollon i Hovings trädgård. Idag är den ståtliga eken av få ekar på östra Södermalm och skyddas av staten.

Vad har denna ek inte sett under sitt liv? Industriepoker har kommit och gått, malmgården har byggts, bebotts, förfallit och rustas nu igen.

Hur blir framtiden? Kommer trädgården där den har sin livsmiljö att bebyggas med stora skuggande hus som byggbolaget EM vill?

Detta vackra vårdträd klassas, på grund av sin storlek, som särskilt skyddsvärt enligt Naturvårdsverket.

Eken hösten 2024. Foto: Jan Åhman

Ekar, Skandinaviens största träd, är tillsammans med gran det träd i Sverige som har flest rödlistade arter knutna till sig, drygt 400 arter, främst insekter, lavar, vedlevande svampar, fåglar och fladdermöss.

Ända sedan medeltiden i Sverige hörde ekarna till kungen och adeln, framför allt för att nyttjas till skeppsbyggen. Bönderna fick bara fälla en ek om den stod i vägen för odlingen, en illa sedd lag som upphörde först 1830.

Hovings ek i vinterskrud 2018. Foto: Inger Johansson

Tips: På SVT Play kan du njuta av ”Ekens rike”, en sevärd fransk dokumentär om livet i en ek. Okommenterad, med genialt rolig ljudläggning, följer den kampen om ekollonen mellan nötskrikor, möss, ekorrar, rådjur och vildsvin. Här finns filmen.

På kartan över skyddade ekar ser man Hovings ek som en ensam prick vid Danvikstull.

Vi kämpar mot de brutala byggplaner som hotar trädgården vid Hovings malmgård. Här finns en protestlista.